Kuopion keikka

Savolainen lupsakkuus ja korkeat metsäiset kukkulat ovat viime vuosien aikana kiehtoneet minua entistä enemmän, koska harvoin niistä on päässyt nauttimaan. Jotakin vetoavuutta niissä on, vaikka sukuni ei ole savon läheltäkään. Kenties jonain päivänä muutan esimerkiksi Pieksämäelle viettämään vanhuuden päiviä, mutta se saa vielä odottaa :) Tällä kertaa tutustuin naisystäväni kanssa Kuopioon, Savon sykkivään keskukseen. Olen käynyt täällä muutaman kerran aiemminkin, mutta aina löytyy jotain uutta ja kiinnostavaa kulttuurinähtävyyttä. 

Aihehan ei muuten liity mitenkään blogiini, paitsi että matkailu ja sivistys kannattaa aina! 

Kuva 1. Minna Canthin talon rekonstruktio Kuopion keskustassa

Minna Canth oli yritteliäs ja ahkera porvarisnainen, joka kuitenkin kirjoituksillaan puolusti köyhää kansaa sekä naisten oikeuksia. Kävimme ihmettelemässä hänen rekvisiittaansa sekä yli 100 vuotta vanhoja keittiövälineitä. Talo sijaitsee aivan tuomiokirkon kulmassa. Itse toki olin kuullut Canthista lukuisia kertoja, mutta en juuri ole muuta tiennyt kuin että hän kirjoitti jotain. Naisystäväni oli selvästi asiantuntevampi, ja nyt omakin olo tuntuu paljon sivistyneemmältä :) 


                                                            Kuva 2. Apteekkarin lääkkeitä

Korttelimuseossa kiinnostivat eniten vanhat lääkkeet ja lääkkeiden tekoon tarkoitetut työkalut. Varsinkin työkalujen osalta oli kuin olisi katsellut alkemistista maalausta muutaman sadan vuoden takaa. 
                                                   Kuva 3. Apteekin välinevaraston ihmeellisyyksiä

Kuopion poikkeuksellisen kookkaassa 1800-luvun alkupuoliskolla valmistuneessa tuomiokirkossa piti tietysti käydä ensimmäistä kertaa elämässäni, kun aiemmin ei ole sisään päässyt, vaikka toki ohi kulkenut. Latinankielinen teksti "Ave Crux spes unica" (Tervehdys risti, ainoa toivomme) oli hengellisesti erittäin puhutteleva. 

Kuva 4. Kuopion tuomiokirkon alttari

Ja mitä onkaan Kuopiosssa käyminen ilman chillailua Kuopion torilla kesäpäivinä, tai näin syyssateilla kauppahallin kahvilapöytien ääressä? Siemailimme herkullista kahvia, karjalanpiirakoita ja Jugend-tyylisen talon arkkitehtuuria minkä kerkesimme. Vaikka "pomppulinnamainen" ulkoasu ei liene Suomen arkkitehtuurisia helmiä, sisällä on tarjolla herkkuja niin Savosta kuin ulkomailta. 

                                            Kuva 5. Kuopion kauppahalli 1800-luvun lopulta ja ikoninen kalapatsas

Ortodoksinen museo Riisa oli kokemus erikseen. Puutteelliset koinee-kreikan ja venäjänkielen taitoni saivat aimo annoksen kertausta, kun tarkastelimme sadoittain ortodoksisia ikoneita ja vaatteita. Eniten meitä veti sinne näyttely, jossa oli kommunistisia uskonnonvastaisia julisteita 1950-1980-luvuilta. Huomasimme, ettei venäläinen uskontokriittinen satiiri kovin korkeatasosta ollut: kotoinen Kari Suomalainen päihittää kaikki tuollaiset alkeelliset räpellykset 5-0. Oli varmasti vaikeaa olla satiiripiirtäjä maassa, jossa satiiripiirtäjät joutuvat leireille liian avoimesta ilmaisusta! 

                                            Kuva 6. Pieni esimerkki ortodoksimuseon aarteista

Retken kruunasi tietysti käynti Puijon tornissa, jonka kattotasanteella katsoimme poikkeuksellisen matalalla ohi lipuvia pilviä. Ei Suomen korkein eikä komein, mutta juuri sopiva huippukohta pienelle päivän mittaiselle syysmatkalle! 
                                            Kuva 7. Mäkihyppytorni jää selvästi Puijon tornin varjoon

Kustannukset: bensakulut puoliksi Jyväskylästä: 25 e, Minna Canthin kotitalo 8 e, korttelimuseo 8 e, kahvi, karjalanpiirakka ja pizza paikallisessa pizzeriassa sekä matkamuistot eri museoiden ja infopisteiden myymälöistä: oman tarpeen mukaan, noudattanee melko hyvin Suomen yleistä hintatasoa. Museokortilla pääsee kotitalolle ja korttelimuseoon ilmaiseksi. 

Ei paha hinta virkistävälle syysreissulle, ja varmasti kesällä tämä on kahta komeampi kohde! 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kotka lomailukaupunkina

Kaupunkisurvivalistin kevytvarustukset