Kaupunkisurvivalistin kevytvarustukset

Itselläni on niin äärimmäisen liikkuva elämäntyyli, että kaikenlaista pientä vempelettä on hyvä olla mukana jatkuvasti. Esittelen tässä joitakin mukanani kulkevia tavaroita, joista kenties joku muukin "kaupunkisissi" saa inspiraatiota.

Kellot

Nykyään on olemassa kaikenlaista älykelloa jopa tuhannen euron hintaluokassa niin Applelta kuin kotimaiselta Suunnoltakin. Ainakaan itse en ole vakuuttunut niiden hinta-laatusuhteesta, koska pääosa hienoista ominaisuuksista keskittyy sykkeen ja unenlaadun tarkkailun ympärille, minkä itse katson vähän toisarvoiseksi ainakin itseni kohdalla. Ei ole jaksamista tai mielenkiintoa mitata mitään arvoja kehosta, kyllä yleisolo kertoo sen, voinko hyvin vai huonosti, lääkärintarkastuksessa sitten katsellaan näitä arvoja. Sen sijaan luotan lujaan retrotekniikkaan: 

Kuva 1. Casio laskinkelloni

Kuvan kuudellakympillä ostettavissa oleva kello on pienimuotoinen ihme: muistio mihin voi tallentaa esim. puhelinnumeroita, nelilaskin, kello, kalenteri, herätykset, ajanotot ja vieläpä taustavalo pimeää varten ovat erittäin näppäriä toimintoja, kaikki tämä vesitiiviissä paketissa. Tällaisia oli olemassa jo 80-90-luvulla, mutta hinnat ovat halventuneet ja historia osoittanut, että peruskellolle löytyy aina käyttöä. 

Onko tämä sitten oikeasti tarpeellinen? Ei välttämättä. Kännykässä on laskin ja kaikki nämä muutkin ominaisuudet, jotka peittoavat 5-0 tällaisen räpellyksen. Mutta ihan mukava ja hyödyllinen tämä on, ja tavallaan sisältää aika paljon "Ritari ässä"-tyylistä teinivuosiin palaamista:). EDIT: näin muutaman kuukauden käyttökokemuksen jälkeen mieli on muuttunut ja olen sitä mieltä, että eräkelpoisuudessaan, pitkäkestoisuudessaan ja näppäryydessään tämä on äärimmäisen näppärä. Kuka oikeasti jaksaa kaivaa keskellä lumista polkupyöräilymatkaa jotan kännykkää repun sivutaskusta, kun rannekellosta voi ajan tarkistaa pienellä ranteen liikkeellä ja toppatakin hihaa hiukan raottamalla- ehdoton suositus! Tosin myönnettäköön, että nelilaskin ja puhelinmuistio on enemmän hauskaa hifistelyä kuin käytäntöön oikeasti soveltuvaa toimintaa:)

Ehkä unelmakellossani olisi kuitenkin enemmän erilaisia mittausmahdollisuuksia liittyen ympäröivään maailmaan, korkeusmittari, GPS, ehkä jopa tekstiviestin lähettämis- ja vastaanottomahdollisuus. Voisin harkita jopa pankkikorttimaksun suorittamista puhelimen kautta (mm. Applen kelloissahan on mahdollista valita Apple Pay-toiminto. Lisäksi esimerkiksi Nordealta saa tilattua vaikka sormuksia tai avaimenperiä, jotka voidaan laittaa yhteensopivaksi pankkikorttisi kanssa). Odotan edelleen unelmakelloni saapumista markkinoille. 

Varsinaiset älykellot ovat kuitenkin niin kalliita, etten koe niiden ostamista järkeväksi: paljon saan itseäni vakuutella, jotta minut saisi maksamaan 500-1000 euroa jostain sykemittarista tai siitä, että kännykän tulevan sähköpostin ilmoitukset saa synkronoitua Applen kellon kanssa. 

Monitoimikortti

                                            Kuva 2. Metallinen monitoimikortti

Metallinen monitoimikortti, jonka ostin joskus etelänmatkalta. Tämä on osoittautunut oikein käteväksi, kun on joutunut avaamaan kuplamuovissa olevia kuulokepakkauksia, kirjeitä tai laatikoita. Hyvin suunniteltu ja vaivattomasti mukana kulkeva kortti sisältää erikokoisa kiintoavaimia muttereille, korkin- kirjeen-, -paketin ja peltitölkin avaajan, mittanauhan tuumissa ja senttimetreissä sekä jopa kännykän pystyssä pitäjän (syötä tähän erillinen muovikortti). 

Paracord-ranneke

                                            Kuva 3. Paracord-ranneke repussa

Paracord-ranneke on kätevä laskuvarjonuorasta tehtyä erittäin kestävää narua, josta ranneke on tehty taitavasti punoen. Eli missä tahansa tarvitset todella kestävää narua, tässä sitä on muutama metri. Tarvitseeko sitoa jotain johonkin, tehdä hätäpaarit tai mitä tahansa muuta, mihin mielikuvitus antaa myöten? Koska useimmilla meistä ei ole taitoa punoa narua uudeksi rannekkeeksi, on tämä kuitenkin kertakäyttötyökalu. Käytä harkiten! 

Yleensä tällaista käytetään ranteessa, mutta itse koen sen ranteessa jotenkin epämiellyttäväksi, repussa sen sijaan tällainen ylimääräinen kantokahva on oikein kätevä. 

Muuta reppujen syvyyksistä


                                            Kuva 4. kaikki muu epämääräinen, mutta kätevä sälä

Lidlistä ostettu minityökalusetti kuusiokulma-avaimille ja muttereille on ollut ihan kätevä, varsinkin kuusiokulma-avainta tarvitsee yllättävän moneen paikkaan vuosien varrella. En kuitenkaan tykkää pitää mukana varsinaista monitoimityökalua vaikka sellainen kotona löytyykin ja joka olisi vielä paljon hyödyllisempi, koska se luokitellaan teknisesti teräaseeksi ja sen hallussapito julkisella paikalla ilman perusteltua syytä on periaatteessa kiellettyä. Vaikeahan minun olisi kuvitella, että poliisi oikeasti alkaisia tutkia reppuani puhumattakaan siitä, että antamaan sakkoja jostain linkkuveitsestä mutta jospa nyt ihan oppilaille mallia antaakseni pidän tiukemman linjan.

Rakkolaastarit pelastavat monesti pitkän marssin. Kaiken kruunaa minitaskulamppu, joka syttyy ruuvaamalla sitä kiinnipäin. Olen huomannut että avaimenperänä tällaiset rikkoutuvat ennemmin tai myöhemmin, mutta repussa sinänsä hyvässä tallessa ne ovat ihan käteviä varsinkin syksyisin ja talvisin, vaikka useimmiten onkin kännykän taskulamppu tai pyöränlamppu kätevästi esillä. 

Muuta vinkkiä

Kännykän ja kännykkäkotelon väliin mahtuu mukavasti pienehköä setelirahaa, jota ei jaksa yleensä kaivaa esiin, mutta jonka muistaa tiukassa tilanteessa, esimerkiksi syksyisen sateisessa aamuyön taksijonossa. Mukava varatoimenpide luottokortille! 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kotka lomailukaupunkina

Kuopion keikka