https://72tuntia.fi/

 Oheisen nettilinkin

https://72tuntia.fi/

voit tutkia omat valmiutesi arkipäivän lyhyisiin katkoksiin. Vaikken ole mikään Extreme-survivalisti vaan lähinnä "kaupunkisissi", tokihan itse sain vaivatta 10/10 tästä testistä. Saat samalla osallistuttua arvontaan, jossa voitat varautumiseen liittyviä palkintoja. 

Koska kysymyksessä on .fi- päätteinen domain, ei tämä ole kaupallinen huijaus, vaan ihan viranomaistahojen tekemä kampanja. Toki taustakoodin on tehnyt joku IT-firma. 

Sivusto sisältää monia sellaisia asioita, joita itsekin olen tuonut esille tässä blogissa. vaikka toivottavasti laajamittainen sota itänaapurimme kanssa ei ole mikään todennäköisin visio, jokaisen meistä täytyisi varautua vähintään 72 tunnin selviytymiseen ilman sähköä ja lämmitystä. 

Olen kuullut, että totaalisessa sähköverkon häiriöissä kännykkämastot toimivat vielä kolmen tunnin ajan varavirralla, mikä ei tietenkään ole ihme, aikahan riippuu vain siitä, kuinka kalliita varavirtalähteitä operaattorit raaskivat tukiasemille kustantaa. Nämähän eivät ole mitään taskuun mahtuvia varavirta-akkuja, vaan peräkärryillä kuljetettavia valtavia laitteita. 

Silti radio, ja varsinkin Ylen taajuus on poikkeusoloissa viranomaisten ykköstiedotuskanava. Nykyään peruspatteriradioita saa parilla kympillä kaupasta. Muista ostaa myös paristoja, ja pitää ne avaamattomissa pakkauksissa, näin ne säilyttävät varmimmin latauksensa. Parstot eivät silti kestä määräänsä pidempään, ja avaamattomissa pakkauksissakin olevat paristot voivat alkaa vuosien varrella vuotamaan ja menemään käyttökelvottomiksi. 

Toinen asia, jota nettisivusto ei tuo esille, ovat tulentekovälineet. Nämä ovat erittäin halpoja, 10 askia tukitikkuja lähtee tarjouksesta alle eurolla. Itse pidän tulentekovälineitä tavallaan harrastuksena: minulta löytyy mm, pari tusinaa perustulitikkuaskia, erilaisia sytytyspaloja (raapaisten sytytettäviä), myrskytikkuja eli "järeän luokan" tulitikkuja esim. hiukan märkien puiden sytyttämiseen, tietysti vesitiiviissä askissa, magnesiumtikkuja, sytkäreitä, pietsosähköisiä sytyttimiä ja ties mitä. Aito ja alkuperäinen Zippo vielä puuttuu, eli melko eräkelpoinen "sytkäri", joka käyttää nestemäistä polttoainetta ja joka palaa minuuttikaupalla. Pelkkä tulitikku ei vielä saa ihmeitä aikaan, joten sinulla on hyvä olla sytykettä: pumpulia, tervatikkuja, polttoainepastilleja, paperia, mitä tahansa helposti syttyvää. 

Ruokapuolesta ei tarvitse huolehtia, jos on vähän budjettia. 72 tuntia selviää vaikka sipseillä ja Coca-Colalla. Toki säilykkeet, kuivamuonapussit ja etenkin retkikeitin, kaasu- tai nestepolttoainepohjainen, tekee tästä 72 tunnista huomattavasti mukavampia, ettei ihan karkki- ja sipsipöhnässä tarvitse taivaltaa sitä läpi. Mielenkiintoinen suuntaus on myös kaikenlaiset proteiinijauheet. Näitä ei kannata loputtomasti säilyä, mutta jos punttisaliharrastuksesi ohella juot proteiinipirtelöitä, pari pussia varalla ei tee todellakaan pahaa. Toinen jännittävä jauhe on maltodekstriini, jota ainakin itse käytin nuorena energiaa vaativia suorituksia edelävinä tunteina, antaa energiaa ja pitää mielen ja kehon virkeänä ja epäilemättä auttaa jaksamaan myös muuten. Käytännössä kysymys lienee pitkäketjuisesta sokerista.

Meillä kahviaddikteilla on toki myös muovinen perussuppilo, jonka läpi voi kaataa kuumaa vettä, eikös vain? Pari päivää ilman kahvia olisi suorastaan kidutusta. Kaippa pahimmat kofeiiniviekkarit häipyisivät vaikka käyttämällä kahvijauhoja kuten suunuuskaa, ei muuta kuin huulen ja ikenen väliin, mutta kyllä kupponen kuumaa, vaikka olisi vain brutaalia "eräkahvia", antaa luksuksen tunnetta myös poikkeusoloissa.  

Toinen asia, jota nettisivu ei tuo esille. on erilaiset työkalut, veitset, narut, köydet ja vastaavaa. Kuvittelisin, että nämä ovat hyvin käytännöllisiä pidemmän sähkökatkon aikana. 

Eräs asia, jota ei voi liikaa korostaa, ovat puhtaat vaatteet, makuupussit/vastaavat lämpimät yöpymisvälineet,  lakanat sekä myös kosteuspyyhkeet. Poikkeusoloissa peseytyminen voi olla vaikeaa. pikaratkaisuna hyvänä kikkana on hieroa kriittiset paikat herkkyydestäsi riippuen joko alkoholipyyhkeillä tai vähintään kosteilla räteillä. jälkimmäistä kikkaa käyttivät kuulemma jo 1700-luvun aateliset, koska kylvyt koettiin liian "julkeiksi". Vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia. 

Wanha kansa käytti puhdistautumiseen lumipesua, tosin usein saunan jälkeen. Tämä voi olla meille pehmeille kaupunkilaisille liian brutaalia.

Lisäksi helpottaa vaatteiden vaihtaminen ainakin kerran päivässä. Kevyessä toimistotyössä kaupungissa alusvaattee unohtuvat päälle välillä moneksi päiväksi eikä sitä välttämättä huomaa, mutta armeijan kertausharjoituksissa huomaa, että samat alusvaatteet kolmessa päivässä alkavat polttamaan, aiheuttamaan ihottumaa ja haisemaan aivan kuvottaville- hajua ei voi edes kuvailla ihmisille, jotka ovat tottuneet tavalliseen kaupunkielämään. Tästä syystä vaatteiden vaihto on erittäin tärkeää sekä normi- että poikkeusoloissa. Sama pätee lakanoihin, pyyhkeisiin ja kaikkiin muihinkin  tekstiileihin. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kotka lomailukaupunkina

Kuopion keikka

Kaupunkisurvivalistin kevytvarustukset