Terveellistä syötävää

 Jokainen terveellinen suupala vie pois mielihalun haukata eläinrasvassa uppopaistettuja ranskalaisia. 

Siispä päätän tässä esitellä listan virkistävistä vihanneksista, joilla viime aikoina olen saanut vegetaristista puoltani herätettyä huomattavissa määrin. Kaikkihan sitä kyllästyy pelkkään perunaan ja porkkanaan ennen pitkää. 

Palsternakka on kuin porkkana, mutta väriltään vaalea. Makua voidaan kuvata pähkinäiseksi, eteerisiä öljyjä sisältäväksi ja raikkaaksi. Sopii syötäväksi niin raakana kuin keitettynä tai paistettunakin. Ehdoton viime aikojen suosikkini! Ainoa haittapuoli on suhteellisen kallis kilohinta esimerkiksi porkkanaan verrattuna (palsternakka maksaa ehkä 4-5 euroa kilolta), mutta porkkana on toki hyvä juures sekin. 

Kyssäkaali on mielenkiintoinen tuttavuus. Rakenne muistuttaa lanttua, mutta maku kaalia. Sopii lohkottavaksi esimerkiksi pataruokiin, vihannessosekeittoon tai muuhun vastaavaan, onpa joku innovatiivinen tyyppi tehnyt näistä "ranskalaisia perunoita"

Selleri lienee monelle meistä tuttu lapsuudesta, sillä sitä käytettiin paljon 80-luvun keittiössä, erityisesti se oli siskonmakkarakeiton korvaamaton raaka-aines, josta omintakeinen, vahva maku levisi koko liemeen. Käynee myös liha- ja vihanneskeittoihin. Joidenkin lähteiden mukaan "supervihannes" ravintoaineiden puolesta. 

Liperi eli lipstikka on herkullinen, liemeen makunsa herkästi irrottava yrtti/vihannes, joka makunsa puolesta muistuttaa ehkä purjoa tai parsaa. Tuore lipstikka on verrattomasti parempaa kuin kuivattu, mutta kyllä se kuivattunakin on hyvää! Lempiyrttini, jonka voisi luulla käyvän erinomaisesti esimerkiksi kesäkeittoon. Harmillisesti kallis ja vaikeasti saatava varsinkin tuoreena, mutta rahalla toki saa, ja jos yrttimaata riittää itsellä, on tämä upea monivuotinen kasvi pihamaallekin!

Fenkoli herättää huomiota heti ulkonäöllään. Vahvoja makuja arvostavalle tässä on raakana voimakkaasti aniksen makuinen kasvi, mutta maku toki kesyyntyy paistettaessa tai keitettäessä. Soveltuu erityisesti vihannessosekeittoon tai kalakeittoon tuomaan raikkautta. 

Paljon jäi vielä mainitsematta ja kokeilematta itse, mutta toivottavasti tämä lähitulevaisuudessa korjaantuu! Kannattaa ehdottomasti itse käydä läpi Prisman ja Citymarketin vihanneshyllyt ja kokeilla kaikkea mikä on jäänyt itseltä väliin. Käyttöohje on yksinkertainen: osta, kuori tarvittaessa, syö raakana tai paista, keitä tai kypsennä uunissa muiden mielenkiintoisten ainesosien kanssa:) 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kotka lomailukaupunkina

Kuopion keikka

Kaupunkisurvivalistin kevytvarustukset