Nopeusmittari polkupyörälle

Tein tänään parinkympin heräteostoksen. Polkupyörän ihana retrotyylinen nopeusmittari, joka toimii jopa matkamittarina ja kellona. Ohjeessa luvattiin, että se toimii kolme vuotta samalla nappipatterilla. 



Pahaksi onneksi tämä ei käynyt ykköspyörääni eli maastopyörään, koska siinä pinnojen ja etuhaarukan välinen etäisyys on liian suuri, mutta asensin sitten hienon mittarin kakkospyörääni, ei huono sekään! Mittari siis reagoi siihen, kun pinnoihin asennettu magneetti vilahtaa etuhaarukkaan kiinnitetyn anturin ohi ja tämä alkeellinen tietokone sitten tekee laskelmat sen perusteella. Tätä varten mittari täytyy kalibroida, kaikkein tärkein syötettävä arvo on tietysti renkaan koko, joka täytyy syöttää oikein, jotta mittari näyttäisi oikeaa lukemaa. (Kannattaa varmistaa kalibrointi, esim. lyhtypylväiden väli on 50 metriä, ajele niitä pari kappaletta ja katso täsmääkö etäisyys). 

Lisäksi mittarin saa kätevästi irti telineestä, jotta se ei jäisi varkaiden armoille tai kylmän sään tyhjennettäväksi. 

Luksusmallissa olisi ollut myös lämpömittari, mutta se olisi maksanut kaksikymppiä lisää. Täytyy kyllä myöntää, että lämpömittaria minulla ei ole muualla laitteissani, joten se olisi ollut mielenkiintoinen lisä. Supersääkin näyttää lämpötilat vain summittaisesti kartalla. 

No tästä päästäänkin sitten kysymykseen "mitä hyötyä tästä sitten oikeasti on?" Jos on kiire töihin, tällä saa toki mittailtua pienellä aivojumpalla, ehtiikö todennäköisesti töihin, ja on nopeuksien ja etäisyyksien silmäily muutenkin mukavaa ajankulua, jos vaikka pitkällä pyörämatkalla tulee tylsää. Joskus siitä voi tarkkailla omaa kehitystäkin. Joten ilmankin kyllä selviää, mutta onhan tämä kivaa retroelektroniikkaa, josta voi joskus olla pientä hyötyäkin. Kahdella kympillä vallan mainio ostos. 

Hankittu Puuilosta, jossa myydään kaikkea remontti- ja äijäharrastuskamaa. Vierailin siellä tänään ensimmäisen kerran. Varsinkin polkupyörän työkaluosasto on kunnioitusta herättävä, suosittelen tutustumaan tee-se-itse-ihmisille tai sellaisiksi haluaville!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kotka lomailukaupunkina

Kuopion keikka

Kaupunkisurvivalistin kevytvarustukset