Kaupunkisurvivalismi: mitä se on

 Olen monessa kirjoituksissani ottanut esille käsitteen kaupunkisurvivalismi. olen alkanut viime vuosina fanittamaan tätä harrastusta. Sen sijaan että tavallisessa survivalismissa keskitytään luonnon armoilla elämiseen ja wanhoihin erämiestaitoihin, kaupunkisurvivalismi ottaa esille toisenlaisen näkökulman: suurin osa meistä elää nykyään kaupungeissa. Siksi on tärkeää hyötyä ympäröivästä infrastruktuurista mahdollisimman paljon. Hyötyminen ei tarkoita hyväksikäyttöä, vaan molemminpuolista Win-Win-tilannetta eri toimijoiden kanssa. 

Eli: 

Mitä kaupunkilaisihmisten täytyy osata? Liikkua paikasta toiseen, hankkia lippuja, tehdä anomuksia, käyttää mahdollisimman hyvin ilmaisia palveluja ja tunnistaa (sekä kilpailuttaa) ne palvelut joista haluaa maksaa ja joita osaa käyttää, pitää huolta terveydestään, tehdä kunnollista ruokaa, lähetellä postipaketteja, lukea sähköpostit virtuaalilasien kautta ja niin edelleen. Tässä esitän oman hirviömäisen pitkän listani, joka pitäisi olla mielestäni mahdollisimman monen ihmisen, niin aikuisen kuin nuorenkin, hallussa. Lista ei ole tietenkään täydellinen ja joillekin ihmisille se saattaa sisältää epäolennaisiakin piirteitä.

Tietotekniset taidot: 

Nykyään täytyy osata pikaviestimet (Messenger, WhatsApp ja vastaavat, joskus myös Discord, Snapchat jne) jo ihan sen takia, ett ne ovat ihan kaveruus- ja ystävyyssuhteissa välttämättömiä. Työhakemuksia jne. niiden kautta harvemmin lähetellään, vaikka toki työkaveripiirin kesken niissä voidaan monesti sopia esim. työvuoroista, sama pätee myös harrasteisiin. 

Sähköposti ja tekstiviestit ovat vanhanaikaisia viestimiä joita harvempi käyttää kaveruussuhteissaan, mutta ne ovat yhä arvossaan työelämässä ja kirjautuessa esimerkiksi erilaisiin valtion palveluihin. 

Tietokonelaitteistojen käyttö luo arvostusta sekä työelämässä että kavereiden kesken. Ainakin kannettavan tietokoneen näppäimistön hallinta, Windowsin käyttötaito ja tulostus. Matkapuhelimista pitää osata ainakin puhelut, tekstiviestit, sovellusten asentaminen ja niiden käyttäminen, jos mahdollista, niin Android- kuin iPhone-ympäristössäkin. 

Sovellusten ja nettipalveluiden käyttötaito on toki erittäin tärkeää, ja niitä löytyykin enemmän kuin mitä kukaan pystyy käymään läpi. Esimerkiksi, tiedätkö netin parhaimmat kirpputorit ja Facebookin roskalavaryhmät? Mistä saa edullisia autoja? Entä parhaat kirjat tai pelit? Miten haet netistä Kelan tai Sosiaalitoimiston etuuksia tai etsit työpaikkoja? Osaatko kirjoittaa Wordilla työhakemuksen? Entä lähettää paperisen kirjeen työnantajalle tai oppilaitokselle? Miten teetät automaattilaskutuksen vuokranantajalle säästääksesi vaivaasi? Jos kaipaat jotain tietoa, mistä keskustelufoorumeilta pystyt hankkimaan sitä nopeasti ja luotettavasti? Mikä netissä liikkuva tieto yleensä ottaen on luotettavaa ja mikä ei? Missä palveluissa pystyt turvallisesti tapaamaan muita ihmisiä deittailumielessä? Sekään ei enää ole sellainen kummajainen kuin 25 vuotta sitten, vaan ihan valtavirtaa, jossa ei ole mitään hävettävää! 

Näissä taidoissa huomaan jatkuvasti itsellänikin puutteita, mutta laaja skaala taitoja auttaa oppimaan nopeasti uudet ja tarvittavat tiedot ja taidot.  

Tietoturvallisuus on olennainen osa nykyajan elämää. Se, että henkilötietosi, rahasi tai arkaluontoiset yksityistietosi lähtevät kiertämään nettiä on yksi pahimmista painajaisistasi. Miten estät sen? (kirjoitan tästä oman artikkelin tulevaisuudessa) 

Muut taidot:

Kaupunkiympäristössä liikkuminen niin jalan, bussilla, metrolla, junalla kuin millä tahansa muullakin kulkuvälineellä on välttämätön kaupunkisurvivalistin perustaito. Tähän liittyy nykyään yhä edistyneempi digitaalisuus: harvemmin on edes tilaisuutta tilata lippuja mistään oikeasta asiakaspalvelutoimipisteestä, vaan lähes kaikki varataan netistä. 

Fyysinen kunto on erittäin tärkeä asia huolimatta nykyisistä apuvälineistä liikkumiseen. Mikäs sen mukavampaa kuin osata kulkea muutama kilometri kävellen tai pyörällä turvautumatta ylimääräisiin apuvälineisiin, ja kyllä sitä välillä täytyy osata kiivetä, kulkea pimeässä metsässä ja tehdä paljon muutakin kuin pelkkään kävelykuntoon liittyviä asioita. Toki tässä täytyy huomioida, että ihmisillä on syntyperäisesti erittäin suuria valmiuseroja liikkumiseen, joillakin jopa liikkumisrajoitteita. Nämä täytyy tietysti ottaa huomioon. 

Ruoanlaitto ja ruoka-aineiden säilyttäminen on aliarvioitu taito. Vaikka nykyään ei luonnonantimia tarvitse itse kerätä metsästä, sekä arkielämääsi että sosiaalisisia taitoja auttaa huomattavasti  jos osaat kokata unelmiesi seurustelukumppanille hienon aterian tai vaikka itsellesi jotain pikaista, täyttävää ja terveellistä syötävää ennen seuraavaa koulu- tai työpäivää.

Pukeutuminen ei ole niin helppoa kuin luulet. Vaikka me kaupunkilaiset emme tarvitsekaan aivan yhtä syvällistä tietoa siitä kuin erävaeltajat, silti sekä vaatteiden ostaminen ja käyttäminen vaatii kokemusta, varsinkin jos työ- ja koulureittisi eivät kulje täysin bussireittien varrella. Ja mitä treffikumppanikin siitä sanoisi, jos palelluttaisit itsesi ensitapaamisella Jyväsjärven rannoilla pikkupakkasilla? 

Ajoneuvoja täytyy osata ajaa, minun täytyy myöntää tämä vaikka itse vihaankin kaikkia päriseviä moottoreita. Henkilöautokortti on hyvä startti elämälle, ja rekka-autokortti tai moottoripyöräkorttikaan ei pahaa tee. 

Kielitaito on nykyäänkin tärkeää, kaikista digitaalisista apuvälineistämme huolimatta. Varsinkin englantia täytyy osata, mielellään myös ruotsia ja venäjää (ukrainaa), sekä mahdollisesti muita maailman valtakieliä, kuten saksaa ja espanjaa. Vaadittava kielitaito ei kuitenkaan välttämättä ole suuri, juttelun alkuun pääsee jo perusopinnoilla.

Paljon on muutakin mitä tässä pikaisessa listassani en läpi ole käynyt. Itseltänikin kateissa on suurimmaksi osaksi mm. remontointitaidot, työkalut, koneiden korjaus, metsätyötaidot ja monet muutkin mitkä eivät tule edes mieleen heti. Elämä on jatkuvaa oppimista eikä kukaan osaa kaikkea, kaupunkisurvivalismi on juuri tätä varten!

Kirjoituksellani en tietenkään halua mollata mitään "hyödyttömiä" taitoja, myös musisointi, humanistihömppä tai vaikka Stand Up show-taidot voivat rikastuttaa elämää vaikkei niistä ole välitöntä "hyötyä". Ei kannata olla liian tosikko! 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kotka lomailukaupunkina

Kuopion keikka

Kaupunkisurvivalistin kevytvarustukset