Backrooms- mitä se on?

Backrooms on hyvin laaja käsite, joka sisältää maltillisimmillaan estetiikan tajua sekä radikaaleimmillaan kauhuelokuvamaisia uskomuksia. Mistä tässä ilmiössä, josta olen nuorisonkin parissa kuullut, on lopulta kyse? Haluan tuoda tämän käsitteen esille, koska olen monesti kuullut oppilailtani ihmettelyä ja pelkoakin tästä aiheesta. 

Yksinkertaisimmillaan ja maltillisimmillaan Backrooms on estetiikan haara, jossa ihaillaan tyhjiä toimistotiloja, käytäviä, sisäparkkipaikkoja ja maanalaisia kohteita. Olen itsekin Facebook-ryhmän jäsen, jossa näitä asioita käsitellään ja nautin ryhmän rauhallisuutta huokuvista kuvista. Sikäli kun ymmärrän, tarkoitus on etsiä mahdollisimman eristäytynyt, autio ja monotoninen kohde, joka yleensä on ihmisten tekemä rakennelma tai ihmisten tekemien rakennelmien kaltainen luonnonmuodostelma. Nykyään kuva on yhä useammin luotu virtuaalitodellisuudessa sen sijaan, että se otettaisiin paikan päällä. Tämä luo katsojasta riippuen aavemaisen, harmonisen tai rauhallisen tunnelman. 

Backrooms on myöskin urbaanilegenda, joita on niin runsaasti, että niistä on kirjoitettu kirjoja. Tämän legendan mukaan Backroomseihin voi eksyä huomaamattomasti isoissa toimistotiloissa, eikö niistä löydä enää takaisin normaaleihin toimistotiloihin. Näille uskomuksille ei löydy mitään muuta lähdettä kuin jonkun satunnaisen Reddit-keskustelufoorumin satunnaisen käyttäjän väitteet, ja näillä foorumeilla on muutenkin outoja ja todistamattomia tarinoita vaikka kirjasarjaksi saakka. Jotkut Reddit-käyttäjät ovat piirtäneet (=sepittäneet) jopa erilaisia karttoja ja tasoja Backroomseille.

Reddit on siis USA:lainen, erittäin laaja keskustelufoorumi joka keskittyy digiasioiden lisäksi urbaanilegendoihin ja vaikka mihin. Vähän sellainen "nörttien" Suomi24. En ole koskaan siellä itse vieraillut, mutta asia on Check listillä. 

Elokuvateollisuus on vaikuttanut varmasti paljon tähän urbaanilegendaan. Esimerkiksi vanhassa klassikossa eli Hohto-elokuvassa hotellin käytävät luovat juuri tätä samaa tunnelmaa ja esimerkiksi SAW-elokuvien brutaalit sokkelot ovat niinikään kuin luotuja tuomaan kauhuelementtejä tähänkin legendaan. Jotkut jopa puhuvat että syvemmillä Backroom-leveleillä olisi kaikenlaisia huoneita täynnä outoja mekaanisia laitteita. Myös Matrix-elokuvien maailmat sopivat tähän legendaan, sekä tietysti vanha, mutta edelleenkin karmivuutensa säilyttänyt kauhuelokuvaklassikkosarja Hellraiser

Tyhjät toimistotilat vain toistuvat toistensa kopioina ja katossa hehkuvat kelmeät keinovalot. joidenkin teorioiden mukaan myös ilma alkaa haisemaan homeiselle kokolattiamatolle ja jossain vaiheessa jokin hirviö voi alkaa vainota sinua. Kyseessä siis on jonkinlainen yliluonnollinen kopio meidän reaalisesta maailmasta, ei siis ihmisten rakentama "ansa".  

Backroomseista ei tietenkään löydy mitään todisteita. Esimerkiksi Suomessa katoaa äärimmäisen harvoin ihmisiä, eikä ole mitään syytä olettaa että he ovat päätyneet näihin mysteerisiin Backroomseihin. Toisaalta Suomessa tosin melko harvoin onkaan mitään jättimäisiä toimistoja tai muita rakennuksia, joissa nämä voivat sijaita. En itse usko hetkeäkään "yliluonnollisiin" Backroomseihin. Ne ovat vain estetiikan tiloja, joissa voi kokea hiljaisuutta ja rauhaa, jotka niin usein arkielämästämme puuttuvat. 

On siis monia syitä ajatella, että nämä Backroomsit radikaalissa merkityksessään ovat vain urbaanilegenda. Mikäli käsite ei ole sinulle tuttu, hanki jokin urbaanilegendoja käsittelevä kiihkoton kirja, niin voit itse todeta, että tällaisia tarinoita ihmiset ovat kautta historian keksineet, levitelleet, trollailleet ja mikä vakavinta, uskoneet tosissaan, vaikka perustelu näille on useimmiten ainoastaan tyyliä "kuulin kaverilta", tai nykyaikana "luin netistä". 

Edellä esitettyjen todisteiden puutteen lisäksi kysymyksessä on selvästi urbaaniversio suomalaispakanallisesta metsänpeitto-käsitteestä, joka on esiintynyt monessa muussakin kulttuurissa.Metsänpeitto on tila, jossa eksyt metsään, joka ei enää tunnu tutulta, vaikka kuvittelit tietäväsi lähimetsäsi perinpohjin. Tällaisen tilaan pääsee muinaissuomalaisen uskomuksen mukaan käyttäytymällä epäkunnioittavasti jonkin yliluonnollisen olion, kuten maahisen tai tontun tontilla. Pois pääsee -versiosta riippuen- joko katsomalla haarojesi välistä metsää josta voi paljastua tie ulos tai pyytäen anteeksi tältä yliluonnolliselta olennolta epäkunnioittavaa käytöstäsi. 

Netistä löydän helposti kasapäin blogeja ja henkilökohtaisia kertomuksia, missä ihmiset uskovat päätyneensä tähän tilaan. Nykytiede on ehdottanut, että kysymyksessä on sokeritaudin aiheuttaman verensokerin laskun muinainen kuvaus, itse uskon että kysymyksessä on eräänlainen Jungilainen paradigma, joka esiintyy jokaisessa kulttuurissaan omalla tavallaan ja joka symbolisoi jotakin perustarvettamme tai -pelkoamme. Joka tapauksessa asialle ei löydy yhtään enempää todisteita kuin lumimiehestä, jetistä, New Jerseyn paholaisesta tai kaikkein tuoreimmasta urbaanilegendasta, Slender Manista. Voimme siis huoletta etsiä syrjäisiä paikkoja kaupungista pelkäämättä mitään yliluonnollisia Backroomseja. 

Mutta kysymyksessä on kuitenkin loistava estetiikan haara, joka ponnistaa vaatimattomista lähtökohdista ja joissa romahtamistilassa oleva tehdashalli voi olla ilmiö- suosittelen ehdottomasti kaikille tutustumaan ympäristöönsä, tietenkin turvallisuus huomioiden ja mieluiten kaveriporukassa. 

Lopuksi mahtavassa audiovisuaalisessa muodossa oleva Petteri Mikkosen Youtube-esittely aiheesta: 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kotka lomailukaupunkina

Kuopion keikka

Kaupunkisurvivalistin kevytvarustukset