Käteviä elintarvikkeita vaeltajalle

 Mitä ottaa mukaan niin yhden illan luontoretkelle kuin pidemmällekin vaellusretkelle? Esittelen tässä teille ruokakaupan kulinaristisia helmiä

1. Maitojauhe. Maitojauhe on kaakaon ja kahvin sulostuttaja erämaassa. Kaupunkiolosuhteissa juon kaiken ilman sokeria, kermaa tai maitoa, mutta erämaassa mikään energialähde ei ole pahitteeksi. Nämä pakkaukset ovat yleensä säilykemaidon vieressä huomaamattomassa paikassa ja varsin isoina kilon paketteina. Siispä kannattaa pakata nämäkin jauheet minigrip-pusseihin jottei kanna mitään ylimääräistä mukanaan. 

2. Murukahvi. Olen varmaan kaikille jotka jaksavat kuunnella kertonut mielijuomastani: maitokaakaosta, johon on lisätty pikakahvia. Tokihan myönnän, että nuotiopannukahvin tekeminen erämaassa on taitolaji jonka tuotosten rinnalla tämäkin juoma kalpenee. 

3. Termospullo on oiva kaveri muutaman tunnin vaellukselle- yleensä yli kahdeksan tuntia on hyvänkin termospullon lämpimänäpysymiskyvyn raja, ja pidemmällä vaelluksella muutenkin ruoka lämmitetään jokaisen aterian yhteydessä

4. Säilykkeet, etenkin sikanauta ja tonnikala: nämä herättävät vastakkaisia mielipiteitä. Joidenkin mielestä aivan liian raskaita, ja likaisten tölkkien mukanasäilyttäminen (ei luontoakaan viitsi roskata) vie voimavaroja. Itseni mielestä ne ovat oikein käteviä energiapommeja. 

5. Perunamuusijauhe: kaikkein nopeimmin valmistuva lisuke aterialle on keitetty vesi, johon heitetään perunamuusijauhe, valmis minuutissa, ellei sitten halua hauduttaa sitä kunnolla, jolloin maku on tietysti parempi

6. Juomapullo ja kunnon muki (esimerkiksi kuksa): mukille tai kauhalle löytyy aina käyttöä erämaassa. Muista myös säilyttää tyhjä juomapullo, esimerkiksi käsivarren lapissa pärjää monin paikoin yhdellä litran pullolla, koska kristallinkirkkaita jokia tulee vastaan harva se kilometri. 

7. Rakkolaastarit! Vaikka kunnon harjoittelulla pahimmat karikot voidaan kiertää, pitkällä vaelluksella rakkoja ilmestyy oveliin paikkoihin, ellet sitten ole jatkuvasti erämaassa tepastelelemassa. Rakkolaastarit vievät kivun pois uskomattoman tehokkaasti

8. Suklaapatukat, pähkinät, rusinat: vaikkei näitä voi terveyden puolesta suositellakaan ylenmääräiseen käyttöön, erämaassa energiantarpeen tyydyttäminen on kaiken A ja O. Extran suklaalevyt, jotka ovat yllättävän laadukkaita, maksavat vain 0,5 euroa kappaleelta. 

Näillä eväillä pikaisempikin, parinkin päivän matka taittuu vaivatta. Pidemmälle vaellukselle suositelen ehdottomasti kunnon keitto/muhennospusseja joita nykyään saa myös tavallisista ruokakaupoista, sillä vaikka suklaapatukat ja näkkileipä auttavatkin parin päivän ajan, pidemmän päälle tarvitsee kunnollista ruokaa. Tee se itse-mies keventää budjettia tekemällä lisukkeiksi Minigrip-pusseihin kaikkea kivaa suoraan ruokakaapista. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kotka lomailukaupunkina

Kuopion keikka

Kaupunkisurvivalistin kevytvarustukset