Jyväskylän alueen tavaratalot polkupyöräilijän näkökulmasta, muuta polkupyörän huollosta

Kauppojen varustetaso Jyväskylässä

Mennäänpä nyt ihan toiseen asiaan jälleen. Tällä kertaa asia ei liity edes tietotekniikkaan, mutta liikkumiseen kuitenkin. Tämä aihealue kun koskettaa sekä liikuntaa että opiskelijan budjettia, joten se liittyy melko tiiviisti kohderyhmääni. 

Parasta polkupyöränhuoltopalvelua saat oikealta pyöräkorjaamolta. Tällaisia on Jyväskylässä useitakin ja niistä saa lisätietoa kirjoittamalla Googleen "Jyväskylä pyöräkorjaamot", oma suosikkini on Seppälässä sijaitseva asiantunteva ja aina ystävällinen Huoltopilotti. Jos taskusta löytyy muutama kymppi ylimääräistä, voit siirtää myös työnteon huoltamolle ja säästät omaa vaivaasi. 

Aikaa ja rahaa säästyy polkupyöränäpertelijältä, kun ostat varaosasi ja työkalusi tavallisesta tavaratalosta. Mutta mistä? Erään viikonlopun kesällä 2022 kierreltyäni ympäri Jyväskylää etsimässä varaosia 25 vuotta vanhaan pyörään luulen hahmottaneeni tähän suuripiirteiset ratkaisut, jotka tulevat tässä tärkeysjärjestyksessä: 

Minimani on tavaratalo, jossa on laajin valikoima erilaisia vaijereita, pyöränkumeja, pyöränlamppuja ja muita pyörän varaosia, polkupyörän vanteita ei tosin löydy. Tämä yllättävän pieni tavaratalo on selvästi panostanut tähän puoleen

Tokmanni on lähes yhtä hyvä varaosavalikoimaltaan, mutta varsinainen työkaluvalikoima on jopa Minimania parempi

Kärkkäinen luulisi kaikenlaiseen "äijätavaraan" keskittyvänä olevan ehdottomasti paras polkupyöräilyn varaosakauppa josta saa myös kokonaisia polkupyöriä, mutta jostain syystä jopa yleisiä vanne- ja ulko/sisäkumimalleja puuttuu muuten laajalta näyttävästä valikoimasta. Kuitenkin kaupasta löytyy edes joitakin polkupyörän vanteita, jotka puuttuvat muista käymistäni kaupoista. Työkaluvalikoimassa se on kuitenkin paras, koska on profiloitunut muutenkin "tee se itse"-miehen kaupaksi. 

Prisma on tavallisista vähän kaikkea tarjoavista yleistavarataloista ehdottomasti paras- löytyy niin kumeja, polkimia, pumppuja kuin kokonaisia polkupyöriäkin. Työkaluosaston tarjonta on heikko. 

Citymarket ei myy käytännössä juuri mitään pyörän tarvikkeita, ehkä pumppuja ja alkeellisia pyöränkumipaikkasettejä lukuunottamatta. Kokonaisia polkupyöriä sieltä kyllä saa. 

Jos haluat pelkkiä työkaluja, niin mm. kaupoista Rusta, Clas Ohlson tai K-Rauta löytyy niitä yllin kyllin, budjettiostajalle kaksi ensimmäistä ovat parhaita, laatua tarvitsevalle viimeisin näistä. Varsinainen polkupyöräosasto niistä puuttuu. 

Kodin Terra- kaupasta ei löydy juuri mitään. Ilmeisesti pyöräily tai siihen käytettävät työkalut eivät kuulu sen mielestä kodin välittömään piiriin. 

Mitä sitten polkupyörän korjaaja tarvitsee? 

Tämä on mielenkiintoinen kysymys. Koska asun tavaratalojen läheisyydessä, minulla ei juuri ole varaosia kotona. Mutta mikäli minulla olisi omakotitalo autotalleineen, tokihan mielelläni veisin sinne muutamat varaosat ettei tarvitse niiden puolesta erikseen ajaa kaupunkiin ja takaisin. Vähintään yhdet sisä- ja ulkokumit taka- ja eturenkaaseen, varajarruvaijerit, jarrupalat, jos niitä käytetään pyörässä (uudemmissa pyörissä on monesti erilainen jarrusysteemi), varaketju ja ketjupihdit, joiden avulla ne saa paikalleen (ketjupihdit maksavat halvimmillaan muutaman euron), kunnon varautuja varautuu myös varavanteilla etu+taka) sekä tee se itse-mies varapinnoilla ja puolausavaimella (tämän viimeisen käyttö vaatii sen verran ammattitaitoa, että kannattaa jättää ammattilaiselle jos ei tiedä mitä tekee, voin sanoa pari omaa vannettani pilanneena). Myös varasatula tai sen varaosat kannattaa olla, itselläni on parikin kertaa satulassa oleva ruuvi rikkoutunut ja satula irronnut kesken matkan. 

Polkupyöräillessä käsipumppu ja minityökalusetti (esim. kuusiokulma-avaimia) kannattaa olla aina mukana. Kotiin kannattaa joskus varata järeämpi hartia- tai jalkavoimilla käytettävä pyöränpumppu. Toki useimmiten pelkällä käsipumpullakin pärjää, mutta se vaatii hikeä ja kärsivällisyyttä. 

Lisäksi lähes välttämättömään yleisvalikoimaan kuuluu voiteluöljyspraypullo, jolla pyörän rattaat ja ketjut kannattaa voidella muutaman kerran vuodessa, puhtaita rättejä puhdistukseen, ehkä myös jonkinlainen paineistettua vettä ruiskuttava vesiruisku tarvitaan, jos haluat kunnolla puhdistaa pyörän. Ns. rengasraudat (vaikka ovatkin tehdyt muovista) ovat käteviä vääntäessäsi ulkokumia irti ranteesta sisäkumin vaihdon yhteydessä, varsinkin jos se on tiukka, niin metallisilla työkaluilla väännettynä ne ovat tuskallisia ja voivat aiheuttaa ikäviä naarmuja vanteeseen. 

Työkaluista tärkeimmät ovat (edellä mainitun rengasraudan ja ketjupihtien lisäksi) kuusikulmioavainsetti ja kiintoavainsetti erikokoisille muttereille. Jakoavain on huonompi vaihtoehto, koska välillä pyörien mutterit tehdään niin pehmeästä metallista, että jakoavain hinkkaa herkästi niiden kulmat sileiksi. Ruuvimeisseli on yleensä välttämätön (sekä tavallinen että ristipääruuvimeisseli). Kokemuksesta tiedän, että hyvään ruuvimeisseliin kannattaa erityisesti panostaa. Halvasta pehmytmetallista tehty kiinalainen ruuvimeisseli on muutaman väännön jälkeen niin kulunut, ettei sillä saa ruuvattua enää yhtään mitään. 

Joskus apua on myös ruuvipihdeistä (jos esimerkiksi mutterin reunat tai ruuvin kanta on tylsynyt piloille), tasapääpihdeistä ja hohtimista. Näitä tässä kappaleessa mainittuja työkaluja olen tarvinnut vain hyvin harvoin, mutta muuten olen tässä luetellut kaikki apuvälineet mitä olen itse 30 vuotta omaa pyörää huoltaneena tarvinnut. 

Jos olet minimibudjetin ihminen, tasapääruuvimeisseli ja jakoavain (kiintoavainsetin puuttuessa) ovat täysin välttämättömiä, kaikki muu pystytään enemmän tai vähemmän kikkailemaan, mutta mukavampaahan se on, jos on muutaman kymmenen euroa laittanut kunnon työkaluihin.

Muuta: unohda pyöränkumin paikkaussetit, niitä harrastettiin 25 vuotta sitten. Uusi sisäkumi maksaa nykyään alle kolme euroa ja pyöränkumin paikkaussetin liima ehtii kuivua täysin parin vuoden aikana joten paljon vaivattomampaa on vaihtaa koko sisäkumi kerralla. Lisäksi sisäkumin paikkaaminen on erittäin vaivalloista varsinkin jos reikä on pieni (tosin opettavaista tämä kylläkin on). Suosi eurooppalaista tuotantoa, valitettavasti Kaukoidässä valmistetut sisäkumit ovat joskus täysin käyttökelvottomia.

Toivottavasti pikainen listani auttoi! Hauskoja ja hyödyllisiä pyöränrassaamishetkiä jokaiselle!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kotka lomailukaupunkina

Kuopion keikka

Kaupunkisurvivalistin kevytvarustukset