Arvostelussa Zombies, Run! -liikuntapeli

Yleiskuva

Zombies, run! -nimellä pelattava iPhonella ja Androidilla toimiva oikean maailman liikuntapeli on pienimuotoinen legenda diginörttien  keskuudessa. Mistä on siis kysymys? 

Tällä kertaa puhun kokemuksen syvällä rintaäänellä. En ladannut peliä viikko sitten ja kirjoita tätä sen perusteella, vaan olen ollut useita vuosia maksava ja aktiivinen asiakas. Kyseessä on Lontoolaisen Six to Start- yrityksen tekemä kuunnelmakauhupeli, jonka jokainen saa ladattua ilmaiseksi joko Apple Storesta tai Google Playsta. Lisätietoja saa luonnollisesti Googlen kautta tai vaikka "Unofficial Zombies, Run"-facebookryhmästä, jossa on kokemusteni mukaan erittäin ystävällinen ilmapiiri. 

Heti alkuun sanon, että peli ei ole kaikille. Mitä tämä peli siis vaatii? Peli on tarkoitettu liikkuvaisille ihmisille, ja vaikka tämän liikkuvaisuuden määrää voidaan säädellä ja kuunnelmat jakaa moneen osaan, mielekkäintä tämä on ihmisille, jotka pystyvät liikkumaan useampia kilometrejä (2-3 km) vaivatta kävellen tai hölkäten.

Lisäksi  peli vaatii hyvää englanninkielen taitoa. Varsinkin päätarinan edetessä palataan hyvin usein takaisin entisiin juonenkäänteisiin, jotka täytyy olla sisäistänyt jotta pysyisi tarinassa mukana. Kieli ei ole kaikkein yksinkertaisinta, vaikka onkin puhuttu hyvin selkeällä englannilla. 

Pähkinänkuoressa pelissä juostaan (tai esimerkiksi pyöräillään) mielikuvitusmaailmassa, jossa olet "Runner 5", Abel -kaupungin yksi juoksijoista. Maailma on kokenut salaperäisen zombievirushyökkäyksen, josta syystä suurin osa ihmisistä ovat kuolleita tai zombieita, ja loppujakin uhkaa sama kohtalo jos zombiet pääsevät puremaan sinua. Tässä maailmassa juoksijat ovat kullanarvoinen resurssi, jotka keräävät tarvikkeita ja käyvät sotaa zombieita vastaan jotta nämä pienet itseään puolustavat kaupungit voisivat säilyä hengissä. 

Sovellus mittaa automaattisesti etäisyyden, jonka juokset ja sen perusteella kuunnelma menee eteenpäin. Voit kytkeä myös "zombie attack"-moodin päälle, jolloin ajoittain joudut juoksemaan kovempaa jotta zombiet eivät saa sinua kiinni. Jos et juokse tarpeeksi nopeasti hyökkäyksen aikana, rangaistuksena on tavaroiden menettäminen. 

Juostua matkaa saa luonnollisesti asetuksista itse säädeltyä sekä sen saa vaihdettua myös käytettävään aikaan. Myöskään ulkojuoksu ei siis ole välttämätöntä, vaan olen käyttänyt sovellusta myös sisätiloissa juoksumatolla (tai jopa soutulaitteessa). 

Sovelluksen päätarina on uskomattoman laaja, nykyään taitaa olla jo 9. kausi meneillään, Juoneen on selvästi nähty todella paljon vaivaa ja pelaaja joutuu välillä fantasiakuunnelmassa soutamaan, pyöräilemään tai kiipeämään vuoren rinnettä ylös, murtautumaan "pahisten" tukikohtiin ja ties mitä. Netistä joskus poimin tiedon, että tämän käsikirjoituksen kirjoittaja on kuuluisa kirjailija. En yhtään ihmettele! Samalla saa rakennettua omaa "Abel Township"- asumusyhteisöään jotta omasta kaupungista saisi mahdollisimman mielenkiintoisen. 

lisäksi Alternative World- tehtävät ovat usein itsenäisiä yksittäisiä juoksuja tai minisarjoja, joissa on oma erillinen juonensa. Minun täytyy myöntää, että mielestäni nämä ovat itse asiassa monesti sovelluksen parhaita paloja! Yhdessä 10 km juoksussa matkataan meren syvyyksiin Titanicin ohitse Mariaanien hautaan saakka, toisessa juoksussa juostaan tulivuorenpurkausta pakoon. Tässä tehtävässä on ihanan karmivaa ja kuntoilun kannalta motivoivaa "pakokauhun" tunnelmaa. Historiafanina myös muinaisten roomalaisten ja tuolloisessa Iso-Britanniassa asuneiden piktien välinen kamppailutarina viiden jakson minikuunnelmana oli mielenkiintoinen. 

Moitittavaa

Omien kokemuksieni mukaan Zombies, Run!- pelin pari ensimmäistä kautta, noin 40 jaksoa ovat mukavaa kuunneltavaa, mutta sen jälkeen juoni alkaa vaikeutumaan niin, että kaltaiseni melko keskinkertaisella englanninkielen taidolla varustettu diginörtti kokee kuuntelemisen hankaloituvan huomattavasti. Itse kyllästyin päätarinaan ehkä 4. tai 5. kaudella, mutta siitä huolimatta koen yli sadan kuunnelman eli juoksu/pyörälenkin session erittäin tyydyttäväksi kokonaisuudeksi. Siinä on tullut monta kilometriä ja sulanut kilokaupalla rasvaa!

Valitettavasti minun täytyy myöntää että vuodesta 2020 asti tarinoiden taso on mennyt muutenkin alaspäin erityisesti Alternative World-osiossa: juonet ovat sotkuisia ja outoja enkä ymmärrä niitä. Lopetin maksullisen tilaamisen joskus vuoden 2021 alussa, ilman maksullistakin profiilia saa yhden kuunnelman pelattua viikossa. Valitettavasti koen, että nykyisten tarinoiden tasolla en palaa enää takaisin maksavaksi asiakkaaksi mikä on harmi, sillä entisen tason pitämällä tämä sovellus olisi ehdoton suosikkini.

Maksut

Peliä saa pelattua ilmaiseksi yhden jakson viikossa. Hintaan 6 e/kuukausi saa kaikki perustarinat käyttöönsä, 90 eurolla vuodessa saa itselleen "VIP-profiilin" johon sisältyvät myös ns. Virtual Run-erikoisjuoksut. VIP-jäsenyys on siis hintava, mutta toisaalta joskus olen harkinnut sen ottamistakin, koska Virtual Run- tapahtumat on harvinaisen hyvin suunniteltuja ja mielenkiintoisia. 

Kokonaisarvostelu: 4/5  🌟🌟🌟🌟 Hyvä


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kotka lomailukaupunkina

Kuopion keikka

Kaupunkisurvivalistin kevytvarustukset