Arvostelussa Pokemon Go -sovellus

Yleiskatsaus

"Mikä leveli?" on yksi tavallisimmista aloitusrepliikeistä Pokemon Go-pelien pelaajien kesken. Tämä peli sai minut itsekin siirtymään aikoinaan tavallisesta näppäinpuhelimesta älypuhelimen maailmaan: kerrankin jotain, joka pistää liikkumaan oikeasti, eikä vain passivoi näpyttämään kosketusnäyttöä sohvan nurkassa. 

Pokemon on ehdottomasti suosituin kaikista liikkumaan kannustavista peleistä. Itsekin lasteni vanhempana huomasin, että ala-asteikäisten keskuudessa ei parhaimman tai pahimman (miten asian nyt näkeekään) Pokemon Go-innon huumassa muusta puhuttukaan, ja Pokemon GO-peliin nähden toimimaton kännykkä johti monesti jopa kaveripiiristä sulkeistamiseen. Nykyään into on huomattavasti laantunut, mutta edelleen pelillä on pelaajia varmasti enemmän kuin kaikilla muilla käsittelemilläni sovelluksilla yhteensä. 

Minulla on tällä hetkellä level 33, ollut oikeastaan jo liki vuoden. Sehän nyt ei tosiharrastajien keskuudessa ole mitään, vaikka paljastaakin että peliä on tahkottu jokusen kerran- tosin viimeiset vuodet ovat olleet hiljaiseloa, kun peliin on jo ehtinyt kyllästymään. Lähinnä avaan sen kerran viikossa kuitatakseni viikon aikana kertyneet kävelykilometrit (nykyäänhän niitä kertyy myös sovelluksen ollessa kiinni). 

Pokemon on japanilainen fantasiamaailma, jonka ympärille on kertynyt niin videopeli- sarjakuva- kortti- ja lautapeli- kuin elämäntapakulttuuriakin. Pokemon Go on tähän fantasiamaailmaan perustuva kännykkäsovellus. Mielenkiinnon kohteena ovat siinä olevat "Pocket Monsterit", eli hahmot joita pelaaja kerää ja halutessaan voi siirtää niitä Professorille, joka tutkii niitä ja antaa sinulle erityistehtäviä tyyliin "saalista 20 kappaletta Vesi-elementin Pokemoneita" joita vastaan saat pisteitä ja muita lahjoja, pelaajalle on pidemmän päälle välttämätöntä myös kehittää parhaiden Pokemoneiden voimia tai evolvata ne, joka on prosessi jossa hahmo muuttuu toiseksi, vahvemmaksi hahmoksi. Hahmot voivat näin taistella toisiaan tai muita pelissä olevia hirviöitä vastaan. 

Peli pelataan virtuaalimaailmassa, jossa näkyvät ne samat tiet ja rakennukset joita oikeassakin maailmassa on, mutta johon Pokemon-hahmot ja muut kohteet on lisätty. Joudut oikeasti kulkemaan eri paikoissa jotta voisit kehittyä, pelkkä kännykän näpyttely sohvan nurkassa ei riitä. Tämä teki pelistä aikoinaan ainutlaatuisen: ensimmäinen laajemmin pelattu kännykkäpeli, joka laittoi pelaajansa liikkumaan paikasta toiseen. 

Pelin yksityiskohdat ovat melko monimutkaisia, eikä niiitä ole tarkoituskaan oppia yhdessä päivässä tai viikossa. Miten toimii Special Candyt? Mihin Stardustia käytetään? Mikä on Mega Evolve? Onneksi pelin voi opetella pala kerrallaan, keskittyen vain siihen, minkä kulloinkin hallitsee. 

Onneksi netissä on yksityiskohtaisia ohjesivustoja ja erilaisia Pokemon Go-sivustoja, esimerkiksi omassa ikäryhmässäni Pokemon Go Seniorit- Facebook-ryhmä. Myös Youtubesta löytyy hyviä videoita varsinkin aloitteleville pelaajille. 

Alkuun pääsee hyvin opettelemalla ensin Pokemon-hahmojen metsästämistä ja tavaroiden keräämistä Pokestopeilla, joita löytyy lähes jokaisen vähänkin kuuluisamman kaupungin tai kylän kiintopisteen nurkilta, varsinkin kirkkojen, patsaiden, muistomerkkien ja vastaavien kohteiden läheltä. Sitten kun tuntee olonsa varmaksi, voi keskittyä taisteluihin ja muihin monimutkaisempiin tekniikoihin. 

Vinkki, jonka olen itse kokenut tärkeäksi: Pokemon Go tarjoaa Pokestopeista, käytännössä siis kaupungin tai kylän kaikista mielenkiintoisista kohteista kaikenlaista nasevaa ydintietoutta varsinaisen pelaamisen ohella. Pokemon Go:n pelaaminen tuntemattomassa paikassa, jonka haluat oppia tuntemaan, on todella hyvä ja motivoiva keino. Itsekin tällä keinolla olen opetellut Pieksämäen ympäristön melko hyvin, vaikka olen käynyt siellä vain pari kertaa! 

Moitittavaa

Peli on varsin hyvin tehty ja tutkittavaa pelimaailmaa on käytännössä äärettömästi, kokonaisen maapallon verran siis (kannattaa muuten ennen Pokemon Go:n pelaamista ulkomailla tarkistaa operaattoriltasi, kuinka paljon ulkomaan datayhteyksistä veloitetaan: vaikka huippukalliit Roaming-palvelut joiden takia leffan katsominen ulkomailla pystyi maksamaan jopa tuhansia euroja ovat historiaa, ei silti ole takuuvarmaa, etteikö kännykkälasku ulkomaanmatkalla voisi olla huomattavasti normaalia kalliimpi). Valitettavasti viimeisten vuosien aikana kehitystyö on ollut hidasta ja uusia ominaisuuksia on julkaistu harvoin, mikä on ilmeisesti näkynyt suosion laskussa. 

Ainakin itse olen kokenut kyllästyneeni peliin kahden aktiivisen pelivuoden jälkeen- tosin voidaan sanoa, että harva peli synnyttää aktiivisuutta tämänkään vertaa. On ehkä myönnettävä, että parhainkaan peli ei säilytä kiinnostusta loputtomasti, vaan aina tietyn väliajoin on siirryttävä johonkin uuteen ja jännittävään. 

Kustannukset

Pokemon Go on ilmainen, ja se on erittäin hyvä uutinen lapsille ja alaikäisille, joilla ei ole luottokorttia käytettävissään. Rahalla tähän peliin saa kaikenlaista extraa, kuten lisää tilaa pokemoneille sekä erilaisia virtuaalisia Pokemon-vaatteita. Hinnat ovat kohtuullisia, jo parilla eurolla saa kaikenlaista merkittävää lisäarvoa pelaamiselle. Rahan laittaminen peliin ei ole välttämätöntä edes huipputasolla, sillä omaa "pokemonrahaa" pystyy hankkimaan myös pelissä sijoittamalla hahmojasi gymeille taistelemaan toisten käyttäjien Pokemon-hahmoja vastaan. Joskus kuitenkin kärsivällisyys ei riitä ja käyttäjä kokee helpommaksi parin euron maksamisen. 

Yhteenveto

Liikunnallinen ja erittäin viihdyttävä, tällä voi olla kokonaisvaltaista merkitystä kokonaisliikkumiseen. Peli on vain englanniksi, mutta tarvittava englanninkielen taito on minimissään erittäin pientä, pelaavathan tätä jopa alle 10-vuotiaat lapsetkin. Ryhmässä liikkuminen ja harrastelijoiden fyysinen kohtaaminen (joita sovitaan esimerkiksi Facebook-ryhmissä etukäteen) ns. gymeillä on monesti oleellinen osa Pokemon Go- pelin pelaamista. 

Kokonaisarvio 🌟🌟🌟🌟4/5, hyvä! 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kotka lomailukaupunkina

Kuopion keikka

Kaupunkisurvivalistin kevytvarustukset